Nieuws

Kleurrijk project is klaar!

Voor dit kleurrijke viltproject heb ik twee lagen zijde van 3.00 x 1.50 meter met de hand beschilderd. Na het fixeren van de stoffen heb ik deze zijde samen met rode wol vervilt. De stof is door het vervilten uiteindelijk gekrompen naar 249x102 cm. Het resultaat is een stevige soepele stof, die heel geschikt is als wandkleed of grand foulard. 

Webshop
Het verf proces:


Russische en Oost Europese viltkunst in Nederland

De tentoonstelling ‘Soul of Felt’ (Bezielend Vilt) is inmiddels vanuit Duitsland aangekomen in Nederland. De expositie toont voor het eerst in Europa werken van viltkunstenaars uit Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, de Baltische staten en andere Centraal-Europese landen.
De expositie is op 18 november in Nederland gestart met een wervelende modeshow.


Dit project is het resultaat van de samenwerking van JungenForumKunst Siegburg e. V., Ricarda Aßmann, Nina Demidova en Julia Struzh. In Almere werken atelier Fiberfusing Dorie van Dijk, Teatral Textielkunst Bertina Slettenhaar, Viva Vilt Margot van Leeuwen en de Almeerse Wolunie samen met Stichting Stad & Natuur. Deze laatste organisatie stelt hun vestigingslocaties De Vossenburcht en De Schaapskooi beschikbaar voor de tentoonstelling en demonstraties.
 
Tot 11 december 2016 te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00-16.30 uur.
Vossenburcht, Almere, Weerwaterplein 3, 1324 EE Almere, (zijingang) -
Entree: € 7,50
www.soul-of-felt.eu

Nadat de expositie in Nederland is beëindigd reist deze door naar de Italiaanse plaats Prato. In Italië is de organisatie in handen van Dyeing House Gallery. 


Modeshow Almere


Anna Semionenko
Kamala Abdykadyrova
Galina Blazejewska

 

Elena Tarabukina

 

Julia Struzh

 

Marina Klimchuk

 


Nina DemidovaOlga Nikishova

 Elena Naydenova

 


Kira Outembetova

 ========================================================================================


Expositie Duitsland

Onderstaande foto's zijn van de expositie in Duitsland. Dit werk is ook te zien tijdens de tentoonstelling in Nederland en Italië

 
Anna DemenchenkoInga Millauskaité


Julia Khabarova


Olga Demyanova

Kira Outembetova


Lyudmila Echmaeva

Nataliia Karatsupina

Nataliia Leletska


Olena Ustinova

Svetlana Ospischeva

Svetlana Ospischeva

Yaroslava Troynich

Daria LvovskyMarjolein Dallinga - Prato - Italië

Marjolein Dallinga, mijn dierbare vriendin sinds de middelbare school, is geboren in Nederland, maar woont al tientallen jaren in Canada. Terwijl we elkaar jaren uit het oog verloren waren, maakten we onafhankelijk van elkaar kennis met de wereld van het vilten.

Vanwege de opening van haar solo-expositie 'The Garden Of Delights' en de 3-daagse workshop die ze gaf, ben ik naar het plaatsje Prato in Italië gereisd.
Het was een heerlijke tijd. De ontmoeting met Marjolein, de schitterende expositie, die zo mooi tot zijn recht komt in het fantastische textielmuseum van Prato. De inspirerende workshop van Marjolein bij DHG en natuurlijk de Italiaanse sfeer. Een reis om nooit te vergeten . . .

Voor deze expositie vervaardigde Marjolein het afgelopen jaar 14 grote sculpturen.

De werken zijn geïnspireerd op het gelijknamige werk van Hieronymus Bosch. Marjolein: "Het schilderij bevat een dualiteit die ik terugzie in mijn werk: monsterachtigheid en tedere schoonheid. In het dagelijks leven proberen wij onszelf verstaanbaar te maken in de taal van anderen, maar ‘s nachts, wanneer onze ratio in slaap is, spreekt een ongebonden ik ons aan in haar eigen specifieke taal. Mijn werk ontspruit aan deze dromerige wereld".

De expositie is nog te zien tot 29 januari 2017
Museo del Tessuto, Via Puccetti, 3, 59100 Prato PO, Italië

Museo del Tessuto

Bloomfelt

Hoofdsponsor: DHG Italië


De kleur geel

In onze nieuwste uitgave "Wereldwijde kleuren van vilt" staat het werk van 500 kunstenaars uit de hele wereld. 

Het boek is op kleur ingedeeld. Zo staat er in het gele gedeelte o.a. het werk van:


Marijke Leertouwer
www.marijkeleertouwer.kunstinzicht.nl


Astrid van de Weerd
www.djam-design.nl


Shana Kohnstamm 
www.shanakohnstamm.com


Matt Gale
www.mattgaleart.com


Atsuko Sasaki
www.taneno.com

Wol-zijde experiment

De afgelopen zomer heb ik veel geëxperimenteerd met het beschilderen en digitaal bedrukken van zijde.

Oversized dunne sjaals, dikkere zijde voor kleding en zijde om mee te vilten met wol.

Gisteren heb ik bij meervilt! in Haarlem de Groovi viltmachine uitgeprobeerd. Dat scheelt een hoop rolwerk :) Het resultaat is een mooie stapel super soepele stoffen.

De gedessineerde zijde mengt zich prachtig met de wollen onderlaag.

Vooral de superdunne naaldvlies wosiweb met een menging van wol en zijde geeft een fantastisch resultaat.

Bedankt Maria van der Veen voor je hulp en gezelligheid!!

www.meervilt.nl


Uitgelicht: Celeste Malvar-Stewart

Dit keer zetten we een viltkunstenaar uit Amerika in het zonnetje, die werk geupload heeft voor het boek ‘Worldwide colours of felt’:
Celeste Malvar-Stewart.

De collectie van Celeste is een niet-seizoensgebonden dameskledinglijn met accessoires, waarbij gebruik gemaakt is van fijne vintage-stoffen, wol van lokale boeren en lokale natuurlijke verven die de grenzen van het standaard modeconcept van het “kleurenpalet van dit seizoen” te buiten gaan. Celeste richt zich op onconventionele ontwerpen die in elke fase van hun levenscyclus rekening houden met het milieu, zonder daarbij in te leveren op de schoonheid, de hoge kwaliteit of de integriteit. Elk apart stuk wordt gemaakt met nauwkeurige precisie, unieke details en een solide constructie.  

www.malvarstewart.com


ViltPassie

De rondreizende expositie ‘ViltPassie’ met het werk van meer dan 50 viltkunstenaars waarvan werk gepubliceerd is in het gelijknamige boek is inmiddels beëindigd.

Zo’n 130 objecten, kleding, wandkleden, interieurs, figuren en veel meer, toonden de veelzijdigheid en de creatieve mogelijkheden van vilt.

Deelnemende kubstenaars

Elvira Altdorf (D) - Claudia Arndt (D) - Ricarda Aßmann (D) - Petra Bartels (I) - Gudrun Bartenberger-Geyer (AT) - Inge Bauer (D) - Dagmar Binder (D) - Annette Block (D) - Beate Bossert (D) - Stefanie Buss (D) - Claudia Cappiello (D) - Karin Falter (D)  - Jessica von der Fecht (D) - Dorothee Fichter (D) - Maria Friese (F) - Heidi Greb (D) - Delia Grimm (D) - Hella Grünhage (D) - Susanne Hanne (D) - Jakoba Harhammer (D) - Ursina Hitz (CH) - Mechthildis Köder (D) - Heike Kojman (D) - Maike Leja-Breitlauch (D) - Margarete Lempp (D) - Dorit Löffler (D) - Gabriele Mazaracis (D) - Gabi Mett (D) - Karin Miethaner (D) - Judith Mundwiler (CH) - Claudia Nicolaidis (D) - Corinna Nietschmann (HU) - Andrea Noeske-Porada (D) - Agnes Pernull-Hammer (AT) - Katrin Pesch (D) - Brigitta Pfeiffer (CH) - Monika Pioch (D) - Susanne Ravasio (CH) - Stephan Reitmeier (D) - Heike Reul (D) - Margret Riedl (D) - Margit Röhm (D) - Christiane Roth (D) - Birgit Sagel (D) - Beatriz Schaaf-Giesser (D) - Barbara Schär (CH) - Dianne Schepers (CH) - Kerstin Scherr (D) - Franziska Schollbach (D) - Charlotte Sehmisch (D) - Jeanette Sendler (UK) - Antje Spychay (D) - Ariane Sroka (F) - Sandra Struck-Germann (D) - Anne Rose Stumpf (D) - Karen Betty Tobias (D) - Ulrike Unterlass-Klinger (AT) - Ruth Zenger (D)


Maria Friese


CODA Paper art

Een reusachtig edelhert van papier, de immense vleugel van Ikaros, sprookjesachtige maskers en opvallende sieraden van papier. Het was allemaal te zien van 7 juni tot 25 oktober tijdens CODA Paper Art in CODA Museum Apeldoorn.

CODA Museum pakt groot uit met CODA Paper Art 2015

Papier en karton zijn relatief eenvoudige en naar verhouding goedkope materialen. In combinatie met traditionele en moderne technieken en de inspiratie van de kunstenaar ontvouwt het papier zich in oneindige mogelijkheden en heeft het een verbluffende zeggingskracht. Na een buitengewoon succesvolle editie in 2013 presenteert CODA Museum Apeldoorn van 7 juni tot en met 25 oktober CODA Paper Art 2015, een tentoonstelling die –  letterlijk en figuurlijk – alle ruimte biedt aan de installaties, ruimtelijk werk en een bijzondere selectie sieraden van 42 kunstenaars uit binnen- en buitenland die papier en karton centraal stellen in hun werk.

www.coda-apeldoorn.nl


Andy Singleton

Andy Singleton

Diana Beltran Herrera


Diana Beltran Herrera

Diana Beltran Herrera


Chris Gilmour


Eric Standley


Eric Standley

Eric Standley

Erin Turner

Erin Turner

Flóra Vági

Gunjan Ayawadi

Gunjan Ayawadi

Janna Syvänoja

Janna Syvänoja

Jermy May

Li Chu Wu

Li Hongbo


Lisa nilsson

Maud Vantours

Meg Hitchcock

Michihiro Sato

Phillip Valdez

Ritsuko Ogura

Rogan Brown

Rogan Brown

Textielfestival Leiden

Het textielfestival 2015 in Leiden was een groots evenement met bezoekers uit de hele wereld.

Hieronder zie je een fotoimpressie van het festival.

F
Adinka tellegen


Aleksandra Gaca

Alexandra Drenth

Annemie Koenen

Corinne Zambeek van Hasselt


Claudy Jongstra


Hilde Noordzij


Marian Bijlenga


Miriam Verbeek

Ronnie de Winter


Sofia Kapnissi


Willy Schut


Guus Kusters en Maarten Kolk

Kunstroute “Textielleeft!” in Borne, Hertme en Zenderen

Van 30 juli t/m 9 augustus 2015 was op maar liefst 16 locaties, verbonden door een schitterende route van circa 18 kilometer tal van textielkunstwerken van deelnemers van het boek Textielleeft te bewonderen in Borne, Zenderen en Hertme.

www.bussemakerhuis.nl

Geeske Bangma - Frans Beelen  - Joke Blaauw - Sybrecht Bosker - Ida Broekhart  - Mia van den Burg - Jojanneke Dekens - Helene Derkx  - Femmie Duiven - Jetske van Engelen  - Janneke Evers - Irma Frijlink - Maryan Geluk  - Anke van Gorp - Helen Goudsmit  - Ageethe Groenendaal - Joke Hardenbol  - Joyce van Heek - Meta Heemkerk  - Truus van den Heuvel  - Vera Holland  - Martine van ‘t Hul  - Marian Kastelein - Ine Keitz  - Anneke Kersten - Femke Kloppenburg  - Elise Kloppers  - Linda Lammerts - Jose van Loon - Marianne van den Luttikhuizen - Lia Meiborg  - Marijke van Oostrum - Dorin Pieters  - Mariet Rankenberg  - Hélène de Ridder  - Bea Schonewille  - Harry Schumacher  - Willy Schut    - Marjolein Starreveld  - Lia Stouten  - Sylvia Terwisscha van Scheltinga - Dery Timmer - Brinkhorst - Patricia Valkenburg  - Wilma v/d Veen  - Dorothy Wedderburn - Hannie van Weel  

Een impressie van een zeer geslaagde kunstroute:


Frans Beelen

Linda Lammerts

Helen Goudsmit

Hélene De Ridder

Femmie Duiven

Geeske Bangma

Truus van den Heuvel

Anke van Gorp

Bea Schonewille


Dery Timmer


Hannie van Weel


Hélène Derkx


Irma Frijlink


Jetske van Engelen


Joke Blaauw

Joke Hardebol


Lia Meiborg


Marian Kastelijn

Marijke van Oostrum


Marjolein Starreveld

Martine van 't Hul

Maryan Geluk


Meta Heemkerk

Sylvia Terwisscha Scheltinga

Willy Schut

Wilma van der Veen

Janneke Evers

Bussemakerhuis

Textiel Biënnale 2015

Museum Rijswijk in Nederland toonde tijdens de Textiel Biënnale 2015 textielwerken van negentien internationale kunstenaars. Naast de grote variëteit in materiaalkeuze en –toepassingen waren er deze editie opvallende gemene delers waar te nemen. De belangrijkste? Alle ingezonden werken boden stof tot overpeinzingen en bespiegelingen.

www.museumrijswijk.nl

Kunstenaars Rijswijk Textiel Biënnale 2015

Caroline Bartlett (UK), Monica Bohlmann (DE), Ying Chew (AUS), Chiachio & Giannone (ARG),  Ane Henriksen (DK), Raija Jokinen (FI), Katie Lewis (USA), Ruben Marroquin (USA), Amanda McCavour (CA), Caitlin McCormack (USA), Derick Melander (USA), Stephanie Metz (USA), Pauline M.M. Nijenhuis (NL), Henrique van Putten (NL), Rebecca Ringquist (USA), Ida-Lovisa Rudolfsson (SE), Debra M. Smith (USA), Kari Steihaug (NO), Mai Tabakian (FR)

Derick Melander (USA)


Pauline M.M. Nijenhuis (NL)

Katie Lewis (USA)Amanda McCavour (CA)


Ane Henriksen (DK)


Caitlin McCormack (USA)


Caroline Bartlett (UK)


Chiachio & Giannone (ARG)

Henrique van Putten (NL)

Ida-Lovisa Rudolfsson (SE)

Mai Tabakian (FR)

Monica Bohlmann (DE)

Raija Jokinen (FI)

Rebecca Ringquist (USA)

Stephanie Metz (USA)

Ying Chew (AUS)Korte film tentoonstelling Drenthe

In augustus 2013 toonden 75 kunstenaars uit het boek Textielleeft! hun mooiste werk op maar liefst 21 locaties rondom Zweeloo. Benieuwd naar wat je gemist hebt? Of gewoon nog eens nagenieten van de prachtige locaties, de fraaie omgeving en de verrassende textielkunst. Bekijk het filmpje dat je in vogelvlucht meeneemt langs de route.